Twee basismerken zilverklei: PMC en ACS.
De eerste zilverklei – PMC – was het product van Mitsubishi Materials Corporation. Later kwam er een ander Japans bedrijf, AIDA Chemical Industries, met een eigen product – Art Clay Silver, afgekort als ACS.
Op bijna alle internetsites die het ene of het andere product verkopen staat dat deze twee merken volkomen vergelijkbaar zijn – net als Pepsi en Coca-Cola. Het verschil zou alleen in de naam zitten. Door de praktijk heb ik een andere mening gevormd.
In mijn beginfase was ACS voor mij een grote bron van de stress. De stress begon al bij het uitpakken: het plastic zakje ging niet makkelijk open, de klei bleef in de hoekjes vastplakken. Tijdens het vormen voelde de ACS stugger aan. Maar het allerergste was dat het droge stuk – na de lange droogtijd – nog steeds erg breekbaar was. Terwijl juist tijdens deze stap het zwaarste werk moet gebeuren zoals schuren en vijlen. Het breekt gewoon, vervolgens moet het met water worden gelijmd, en dan weer paar dagen drogen voordat men verder kan met bewerking. Zeer frustrerend allemaal.
Ik dacht toen dat het aan mijn beginnerskwaliteiten (of het ontbreken daarvan) lag. Maar toen werd mijn ervaring bevestigd door niemand anders dan de zilverklei ‘guru’ Tim Mc’Creight. PMC blijkt bijna 1,5 keer zo sterk te zijn in de droge toestand (‘greenware’) als ACS!
De breekbare sturktuur van de Art Clay Silver was waarschijnlijk te verklaren door een soort bindmiddel dat ze gebruikten. Het bindmiddel van de ‘slow-dry’ versie bevatte bijvoorbeeld zo veel organisch stof dat de afval in het potje op een gegeven moment ging schimmelen. Ook deze versie was niet stevig genoeg tijdens het vormen: een worstje vertoonde al gauw barstjes bij het buigen.
Bijna vijf jaar later heb ik weer een poging gedaan om met Art Clay Silver te werken. Ik moet eerlijk zeggen dat deze klei sindsdien verbeterd is. Maar nog steeds niet tot het niveau van mijn favoriete PMC. Deze draken braken meerdere keren, al was het minder erg dan in het verleden. De toenmalige Art Clay Silver was helemaal ongeschikt om zulke fijne vormen in zilverklei te maken.
Op Nederlandse verkoopsites is bijna uitsluitend ACS te verkrijgen: in diverse vormen en maten. Zoek ‘zilverklei’ en je vindt gelijk Art Clay Silver. Het zou aan de distributielicensie liggen. Daarom blijf ik mijn PMC in het buitenland (VK en VS) bestellen. Al kost het een paar centen meer.
Leave a Reply