Hoe kies je de juiste Sievert branderkop voor de ene of een andere zilversmidtechniek?
- Spitsbranderkop ∅11 mm. Voor puntsolderen, zeer dun klein en gericht vlammetje. Draad, met name gouden draad en andere niet al te grote stukken
- Puntbranderkop ∅17 mm. Geeft ook een puntvlam die een stuk sterker is dan die van #1. Goed voor het meeste soldeerwerk. Het is de kop die ik standaard op de brander heb zitten.
- Hardsoldeerbranderkop ∅ 22 mm. Zoals de naam het aangeeft – te gebruiken voor solderen op hoge temperaturen (hardsoldeer) en voor het solderen van grotere zilveren stukken. Ook geschikt voor klein giet- en smeltwerk.
- Hardsoldeerbranderkop ∅ 28 mm. Ik gebruik deze voor het gieten met gebruik van de Delftse gietmethode.
Waarop moet je letten bij het wisselen van de koppen
Draai de kop strak aan maar niet te strak. De tang is daarbij maar zelden nodig. Sterker nog, het iedere keer aandraaien met de tang kan op den duur de schroefdraad doen slijten. Plan je werk zo dat je niet vaak hoeft te wisselen. Bijvoorbeeld, door gietprojecten te verzamelen.
Let op dat de pakkingsring die in de kop zit aanwezig en in goede staat is. In mijn Sievert set ontbrak er per ongeluk eentje en het had tot gevolg dat de kop ‘lekte’.
Als de kop inderdaad ‘lekt’ en ongecontorleerd vlammen naast de kop ontsnappen, vooral geen paniek. Soms gebeurt het in het begin als de kop nog niet warm is. Dan kun je de vlammen gewoon even uitdoven (door erop te blazen). Een andere oorzaak is dat de kop niet goed aangedraaid is. Doof de vlam uit, laat de kop afkoelen en draai deze bij.
Henk Verberk
Gebruik je deze nu nog steeds of ben je inmiddels overgestapt
Zilvera
Ja, nog steeds, en nog steeds tevreden. Wel merk ik dat het wisselen van de koppen moet niet te vaak – en ook erg zorgvuldig gebeuren. Anders ontsnapt de vlam. Goed dichtdraaien dus.