Meest gestelde vragen over zilvera’s sieraden

Materialen

Op de meeste van mijn sieraden staat geen gehaltemerk. Wat dat betreft moet je mij gewoon vertrouwen. Ik koop mijn materialen bij erkende leveranciers. Bij eigen (her)gesmolten materialen, garandeer ik het gehalte  +/- 5%.  Dat wil zeggen dat het zilver van 1e gehalte (925 zilver) minimaal 878 g puur zilver op 1000 gram bevat. Mijn sieraden worden nooit “zilveren” genoemd als ze verzilverd of zilverkleurig zijn. Lees hier meer over de echtheid van zilver.

Heb je toch twijfels? Als je het stuk laat testen met een betrouwbare test methode (geen oma’s testtips) en het gehalte meer dan 5% afwijkt, kun je het sieraad terugzenden en geld terugkrijgen. Wel moet je bewijzen van de test (foto’s, testprotocol) voorleggen.

Jazeker. Het is volkomen normaal tenzij de sieraden gerhodineerd zijn, dat wil zeggen een laagje rhodium is aangebracht. Soms worden de stukken gecoat bij voorbeeld met een speciale anti-oxidatie spray. De simpelste – maar misschien niet de elegantste –  manier is met nagellak bedekken. Argentium zilver staat erom bekend dat het minder snel zwart wordt.  De reden voor zwart worden is chemische reactie met stoffen in de omgeving en met name huidvetten. Maak je zilveren sieraden regelmatig schoon, bijvoorbeeld met dit sieraden-badje. Of gebruik deze huis-tuin-en keuken tips. Ik zou persoonlijk speciale reinigingsvloeistoffen en -doekjes aanbevelen zoals Silvo.
Het kan gebeuren dat jouw lichaam zo op zilver reageert. Maar meestal zijn de chemische stoffen in bijvoorbeeld huidlotions de bekende boosdoeners. Aan de andere kant, de “vergroening” wordt veroorzaakt door koper die in 925-zilver zit.  Ik heb gemerkt dat ringen uit pmc pro inderdaad deze reactie vaker veroorzaken. Volgens dezelfde logica zou 999-zilver deze reactie absoluut niet veroorzaken. Maar het blijft persoonlijk. Kan het veel kwaad? Nauwelijks, behalve het feit dat het ontsierend is. Hier zijn tips wat te doen in deze situatie. 
De allergische reactie tegen zilver is veel ernstiger dan een gewone “vergroening” (zie boven). Het kan gepaard gaan met jeuk, het rood worden van de huid en vochtophopingen (oedeem). De meeste mensen die denken dat ze zo heftig op zilver reageren hebben het trouwens mis: het zijn de toevoegingen in sterling zilver zoals nikkel die deze reacties veroorzaken. Afhankelijk van zilvergehalte kan sterling zilver tot 5-8% nikkel bevatten.

Dus als je het zeker weet dat je nikkel-allergie hebt, misschien is puur (999) zilver iets voor jou. Of chirurgische staal. Met name voor oorhaakjes in oorhangers bestaat er een optie van 999-zilver of chirurgische staal. Ik kan ze – gratis – voor jou vervangen, daar waar het uiteraard technisch haalbaar is. Bijvoorbeeld lukt het prima bij alle deze oorhangers van dangle-model.

Nee. Maar ik kan goede shops aanbevelen waar ik zelf inkoop: bijvoorbeeld Cool tools (US) of Bijou moderne (Nederland)

Bestellen

Neem een van jouw eigen goed passende ringen, een dunne stift of potlood en teken een lijn aan de binnenomtrek van de ring. Meet de binnendiameter van het cirkel zo precies mogelijk. De binnendiameter in millimeters is de ringmaat volgens het in Nederland gangbare maatsysteem. Met behulp van deze ring size conversion chart kan de binnendiameter worden omgerekend in andere maatsystemen. Je kunt ook deze ring sizing guide als hulp gebruiken.

Het is natuurlijk lastiger als de ring voor iemand anders bedoeld is en je wilt deze persoon met een kadootje verrassen.  Volg mijn blog waar ik tzt een post daarover ga schrijven.

Ik heb best veel kettingen op maat: meestal in de lengtes tussen 40 en 70 cm. Ook hier kun je een van jouw kettingen als maatstaf gebruiken. Of deze vuistregel volgen: kettingen zijn ultrakort (zgn “chokers”): 40-42 cm, die sluiten aan de nek aan. Kettingen die boven de T-shirt hals worden gedragen zijn meestal 42-46 cm, een lange ketting (“sautoir” in het Frans) begint bij 60 cm. En natuurlijk is de omtrek van je nek/ kledingmaat van belang.
Ja, natuurlijk, daar waar het technisch haalbaar is. Soms gratis, soms tegen een kleine bijbetaling. Bijvoorbeeld, een ring kan met gemak 1 maat naar boven worden opgerekt. Naar beneden is lastiger.  Neem contact met mij op.
Natuurlijk kun je ook bij mijn winkels etsy.com en dawanda.com kopen. Maar direkt via mijn shop is het altijd gunstiger. Niet alleen de reguliere prijs is lager omdat ik geen verkoopprovisie hoef af te dragen. Ik heb regelmatig speciale acties, bied extra gunstige voorwaarden voor retour en snel, direct en persoonlijk contact. Met dezelfde kwaliteitsgaranties en betaalzekerheden.
Zilvera’s sieraden zijn uniek en worden niet gereproduceerd. Maar ik kan altijd een sieraad in dezelfde stijl maken, zelfs – indien beschikbaar – met dezelfde steen. De prijs daarvan kan wel afwijken vanwege een (grotere) maat , meer en/of duurder materiaal en extra werk dat met op maat maken is gemoeid. De procedure van op maat bestellen is hier onder uitgelegd.
Als je een uniek stukje op bestelling wilt laten maken, kun je het op de volgende manier doen. We spreken eerst de belangrijke punten af:

  • het ontwerp: jouw of mijn tekening, een bestaand sieraad als model;
  • maat;
  • materialen, met name de edelstenen: je kunt kiezen tussen stenen in mijn voorraad, ik kan een steen voor jou bestellen of je kunt mij jouw eigen steen geven. Het is ook mogelijk om jouw eigen oud metaal te laten omsmelten. Wij zullen dan precieze (mondelinge) afspraken moeten maken over de hoeveelheid daarvan;
  • tijd, manier van verzending en totale prijs

nadat wij deze belangrijke punten hebben afgesproken, betaal je een klein voorschot (5-20 euro afhankelijk van de totale prijs, soms meer als er een duurdere steen moet worden besteld). Daarna begin ik aan jouw opdracht. Wij blijven tussentijds in contact en ik houd je op de hoogte met zoveel mogelijk afbeeldingen. Nadat het stuk klaar is en jij de foto’s daarvan hebt gezien heb je altijd de keuze: te kopen of niet. In het laatste geval behoud ik het voorschot.

Garanties

Ja. Als een sieraad in de eerste maanden van normaal gebruik kapot gaat, bied ik gratis reparatie aan. Of, indien het sieraad onherstelbaar is – een geld terug garantie. Hoe dat precies werkt staat in mijn algemene voorwaarden beschreven.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat een sieraad door abnormale omstandigheden (per ongeluk) beschadigd raakt. Ook in dit geval bied ik reparatie aan, tegen een afgesproken prijs. In dit geval geef ik geen geld terug.

Beoordeling van het feit wat als normaal gebruik kan worden beschouwd gebeurt op basis van bewijsstukken (foto’s, omstandigheden van het ongeluk etc).

Zilvera is een particuliere verkoper en haar verkopen vallen daarom niet onder de Nederlandse Wet Koop op Afstand met bijbehorende Herroepingsrecht.

Ik wil echter tevreden klanten hebben en bied wel de mogelijkheid aan om artikelen terug te sturen. Hoe dat precies werkt staat hier en ook in mijn algemene voorwaarden beschreven.

Sieraden gemaakt op bestelling zijn uitdrukkelijk daarvan uitgesloten.

 Verpakking en verzending

De stukken worden verzonden met PostNl (zie tarievenoverzicht). Er zijn pakweg twee opties: per gewone (brievenbuspost) of aangetekende post, met kosten 4 en 14 euro respectievelijk. Dat zijn de algemene verzendtarieven voor Europa en de wereld. Voor Nederlandse klanten bied ik verzendkortingen aan omdat de bezorgkosten goedkoper uitvallen.

Er zijn natuurlijk andere manieren van bezorging zoals DHL of thuis ophalen, maar die moeten van tevoren worden afgesproken.

Verzending per gewone post is binnen Nederland vrij betrouwbaar. Desondanks kunnen pakjes zoek raken. Daarom worden alle sieraden met waarde 50 euro of meer uitsluitend aangetekend verzonden. Voor goedkopere sieraden staan de verzendkosten aangetekend niet in proportie tot de prijs. Vandaar worden goedkopere stukken verzonden per brievenbuspost. Het risico van verlies wordt in dit geval gedeeld door de koper en de verkoper 50-50.

Mijn verzendvoorwaarden voor Nederland en Be-Ne-Lux landen staan verder hier beschreven.

Als de sieraden op voorraad zijn en niet hoeven te worden aangepast (qua maat etc) zijn ze in principe verzendklaar binnen 1 dag na ontvangst van de betaling. In Nederland bedraagt de normale verzendtijd 1 a 2 werkdagen. Voor België komt veelal 1 dag extra.

Lees verder mijn verzendvoorwaarden voor Nederland en Be-Ne-Lux landen hier

De meeste sieraden worden verzonden als brieven, met als gevolg dat ze vaak door de sorteermachine gaan. Om de situatie te vermijden dat de stukken daardoor worden geplet, pak ik mijn sieraden heel zorgvuldig in. De meeste sieraden worden geleverd in kartonnen (sieraden)-boxen die vervolgens nog in bubbeltjesplastic worden ingepakt. Alleen hele platte stukken zoals (leder)kettingen worden zonder extra boxen verzonden. Alle artikelen worden verzonden in enveloppen met bubbeltjesplastic.

Mocht het sieraad toch onverhoopt beschadigd raken tijdens transport bied ik gratis reparatie aan, tenzij de beschadiging door grove nalatigheid van de vervoerder is veroorzaakt. In het laatste geval geldt dezelfde “50-50 risicoverdeling” die ook voor verlies geldt, mits het om een gewone brievenbuspost gaat. Bij aangetekende zending is de transportschade veelal verzekerd (tot een bepaald bedrag).

Als de koper zegt dat het pakje nooit door hem/haar is ontvangen dient hij/zij dit feit te bewijzen. Bijvoorbeeld door op de PostNl site aan te tonen dat de zending nooit was afgeleverd.

Afhankelijk van de manier van verzending zijn er volgende opties: 1) volledige geldrestitutie aan de koper en 2) “risicoverdeling”. Risicoverdeling betekent dat bij verzending per gewone brievenbuspost de risico’s van verlies 50-50 tussen zilvera en de koper worden gedeeld en dat de koper de helft van het bedrag terugkrijgt.

Betaling

Overmaken op de rekening, PayPal of credit card. Lees meer hier
Ja, via PayPal. Je hoeft geen PayPal account hiervoor aan te maken. Lees meer hier.
Ja, als je het sieraad op de markt koopt of direct afhaalt in mijn atelier

Overige vragen

Heb je nog een andere vraag? Neem contact met mij op.