Symbool: | Ag |
Atoomnummer: | 47 |
Smeltpunt | 961,78 °C |
Kookpunt: | 2162 °C |
Hardheid: | 2,5 tot 3 (schaal van Mohs) |
Geschiedenis
De naam zilver is afgeleid van de Germaanse wortel silubra. In het Latijn heet zilver argentum, afgeleid van het Griekse woord arguros wat wit blinkend of helder wit betekent. Vandaar het symbool Ag.
Zilver wordt gekristalliseerd uit neerslag van hete oplossingen. Deze waterige oplossingen bevatten ook silicaten en andere elementen, zoals sulfiden en arseniden. Zilver vormt zelden kristallen. Over het algemeen ontstaan onregelmatige vormen, zoals die op de foto, met takken die aan bomen doen denken.
In tegenstelling tot goud komt zilver zelden in zuivere toestand in de natuur voor. Meestal wordt zilver samen met niet-edele metalen als lood en koper gedolven. De meest voorkomende zilvererts is argentiet (Ag2S). Vandaag wordt een groot deel van zilver geproduceerd door terugwinning uit gebruikt zilver, vooral afkomstig uit de afval van de foto-industrie.
De top producenten van zilver in de wereld zijn Mexico, Peru, China, Chili, Australië, de Verenigde Staten (Alaska) en Canada. Ook in Europa wordt op veel plaatsen zilver gewonnen, o.a. in Polen, Spanje, Zweden, het voormalige Joegoslavië, Griekenland, Roemenië, Duitsland, Tsjechië en Italië (Sardinië), vaak als bijproduct bij de winning van lood, koper en zink.
Zilver werd van oudsher gebruikt in munten, verwerkt in sieraden, spiegels, en in diverse gebruiksvoorwerpen zoals bestek. Maar de moderne toepassingen van zilver zijn veel breder: foto-industrie, elektronische apparaten, desinfecterende producten, polyesterkleding, zonnepanelen en veel meer.
Eigenschappen.
Zilver is een zacht metaal, hardheid 2,5 tot 3 (een vingernagel heeft bijvoorbeeld de hardheid van 2,5, dus zilver is net niet met een vinger te bekrassen), en dus makkelijk te bewerken. Zilver heeft van alle metalen de beste elektrische geleidbaarheid. Zilver geleidt zelfs beter dan goud of koper. Goud wordt daarentegen vaker gebruikt omdat het niet corrodeert. Daarnaast geleidt zilver van alle metalen warmte het best. Bovendien kan geen ander metaal het licht zo goed en gelijkmatig reflecteren (tenminste als het zichtbaar licht betreft; ultraviolet licht reflecteert het slecht).
De rek van zilver benadert dat van goud. Het laat zich tot een folie van 0,0002 mm dikte uithameren. Uit 1 gram zilver kan een draad getrokken worden van 2 kilometer lengte.
De zilverwitte kleur, de zachtheid en de hoge glans maken het mineraal zeer geschikt als materiaal voor sieraden en gebruiksvoorwerpen.
Zilver werkt desinfecterend. Vele volkeren gebruiken zilveren munten en andere voorwerpen voor het zuiveren van drinkwater.
Symboliek
Zilver wordt geassocieerd met de maan, de zee en verschillende goden. In de alchemie werd voor zilver het symbool van een halve maan gebruikt en alchemisten noemden het Luna.
Zilver en goud
Zilver en goud horen tot edele metalen. Het zijn mineralen die uit zuivere elementen bestaan, het zijn dus geen verbindingen met zuurstof, zwavel of andere ionen. De atomen van goud en zilver zijn ongeveer even groot en kunnen elkaar in de structuur van het mineraal vervangen. Goud bevat vaak een paar procent zilver. En zilver bevat vaak een paar procent goud.
Waarom staat zilver symbool voor de tweede plaats in wedstrijden, en goud – voor de eerste plaats? Ten eerste, zilver is minder zuiver. Behalve goud kan het kleine deeltjes kwik bevatten. Een zilver-kwik verbinding wordt amalgaam genoemd. Van kwik zelfs werd gedacht dat het een soort zilver was. In sommige talen is de naam voor kwik afgeleid van zilver: zoals quicksilver in het Engels of kwikzilver (= levend zilver) in ouder Nederlands.
Ten tweede, zilver vormt een zwarte laag (oxideert) wanneer het in contact komt met lucht of water – of eigenlijk met zwavel, ozon of waterstofsulfide die in de lucht of water zitten. Daarom moeten zilveren sieraden of andere gebruiksvoorwerpen regelmatig worden gepoetst om de zwarte aanslag te verwijderen.
En ‘last but not least’ is zilver minder zeldzaam dan goud. Zilver wordt niet alleen als zuiver zilver gewonnen en er wordt ook veel zilver gerecycled. Echter, het terugwinningspercentage van zilver ligt lager dan dat van goud. Dat wil zeggen dat relatief meer zilver gaat verloren.
De waarde van zilver
Zilver werd al voor het begin van onze jaartelling gebruikt als betaalmiddel in muntgeld. Ook goud werd gebruikt voor duurdere munten. De woorden voor ‘geld’ in verschillende talen zijn dan verwant aan of afgeleid van ‘goud’ of ‘zilver’: “geld” in het Nederlands en Duits, “l’argent” in het Frans, “plata” in het Spaans. Tegenwoordig wordt in munten nikkel gebruikt als zilververvanger. Zilver is hiervoor te duur geworden. Bovendien is het mineraal veel gevraagd binnen diverse industrieën. En hoewel zilver minder zeldzaam en minder duur is dan goud, door de groeiende vraag zal de huidige zilvervoorraad tegen 2034 uitgeput zijn. Bij goud echter, ligt deze datum heel wat verder in de toekomst; zo rond het jaartal 2060.
Er bestaat een bepaalde discrepantie in de prijzen verhouding tussen deze twee metalen, waarbij zilver eigenlijk ondergewaardeerd is ten opzichte van goud. Historisch zou de verhouding op 1:10 moeten liggen. Begin jaren 80, tijdens het beruchte ‘Hunt squeeze’, wanneer de gebroeders Hunt de hele wereldvoorraad zilver probeerden op te kopen, was deze verhouding zelfs 1 op 3!
Over de afgelopen vijftig jaar was deze ratio gemiddeld 55, nu (begin 2018) zitten we op 82. En als je naar de geschiedenis kijkt, dan zie je dat iedere keer als de ratio rond de 80 schommelt, dat deze weer gaat dalen. Je kunt zeggen dat als de ratio historisch gezien 55 is en dat je nu 82 troy ounce zilver nodig hebt om een troy ounce goud te kopen, dat zilver dan momenteel goedkoop of goud duur is.Experts denken dat deze kromme verhouding geen stand zal houden in de toekomst. De prijs van zilver zal stijgen omdat de groeiende vraag binnen de industrie niet zal worden beantwoord door het aanbod. De productie uit de mijnen groeit maar mondjesmaat. Omdat minder zilver in de foto-industrie wordt gebruikt, wordt er ook minder gerecycled. Tot nu toe werd het jaarlijkse tekort aangevuld met het verkopen van centrale zilvervoorraden. Echter zijn de centrale banken in de laatste tijd gaan hamsteren. Het gevolg van deze situatie is dat de zilverprijs opnieuw kan exploderen. De vraag is alleen wanneer. Zilver kan dus een interessant belleggingsobject zijn.