Sieraden verkopen op de markt – een unieke marketing ervaring

posted in: jewellery marketing | 7

Al twee jaar ben ik bezig met het maken en verkopen van mijn zilveren sieraden via het Internet (op dawanda.com en www.etsy.com). Nee, ze gaan niet als warme broodjes over de toonbank. Maar het was tot nu toe de enige mogelijkheid om mijn stukjes te verkopen, vooral om de materiaalkosten er uit te krijgen. Het belangrijkste pluspunt van de sites is dat het publiek daar gericht naar unieke sieraden en andere handgemaakte dingen gaat zoeken. De markt voor handgemaakt – en ik heb het niet alleen over de sieraden – is in Nederland minder ontwikkeld dan bijvoorbeeld in VS of Duitsland. We hebben hier Marktplaats.nl waar men op zoek is naar koopjes en tweedehandse spulletjes, vooral in de categorie ‘gratis af te halen’. Een beetje het idee van ‘garage sale’. Ook de Koninginnemarkt valt in die categorie. Daarom verdient de poging om de Koninginnemarkt met kunst en hobbymarkt te combineren op zijn minst een (oranje) pluim. Vooral in een dorp als Hapert. In de grote steden is de sfeer zeker meer kunst gezind. Maar in een Brabants dorp waar de meest populaire Koninginnedag attractie is: balletje trappen voor 50 cent bij Voetbalvereniging Hapert?


Kortom, ik was best sceptisch. Maar mijn vriendin Natasha, die sinds kort hele mooie schilderijen maakt, heeft gezegd “Gewoon doen”. Samen met onze partners hebben wij onze marktkraam van liefst 4 meter breed mooi opgetuigd, met haar schilderijen en mijn sieraden. De kunstmarkt was opgezet binnen in het gemeenschapshuis. Een beetje jammer, omdat het weer op 30 april 2012 juist zo mooi was.

Maar we zaten allemaal kunstenaars bij elkaar en niet tussen marktkramen met aardbeien en sokken. De sfeer was fantastisch en het was heel leuk om andere creatieve mensen (aan het werk) te zien.

Om een uur of 10 begon het publiek langzaam binnen te stromen. De meeste kwamen – zoals het later bleek – om de live dansoptredens van hun kinderen te zien. Veel mensen liepen rondjes als draaimolen figuren: handen achter de rug, scannende ogen die naar niets gericht kijken. Het viel mij op dat het voor velen een uitje was, zonder het doel om maar iets te kopen. Mensen hadden waarschijnlijk niet eens zo veel geld op zak om een schilderij van 100 euro of een ring van 50 euro te kopen. Vooral de kleine jongetjes waren schattig. Ze kwamen bij mijn spullen kijken en vroegen wat ze kosten. Ik kan mij voorstellen dat 25 euro voor een hanger voor hun als een astronomisch bedrag klonk. Maar ze wilden iets leuks voor hun moeders kopen voor de komende Moederdag. Gelukkig was er ook een stand waar een jonge dame handgemaakte glazenkralen vanaf 3 euro verkochte.

Maar interesse was er wel. En het allerleukste was dat ik gelijk kon zien wat voor soort mensen interesse hadden. Leeftijd, kledingstijl, zelfs lichaamsbouw… alles vertelde een verhaal. Voor het eerst kon ik mijn potentiële kopers zien en voelen. Ook als mensen iets gingen passen, was hun reactie heel zichtbaar. Zelfs van de blikken kon ik aflezen naar welke sieraden het meest wordt gekeken. Deze waardevolle ervaring kun je nooit via het internet opdoen.
Ook het belang van TIJD en PLAATS is groot. Deze Koninginnemarkt was fout in allebei. Mensen gaan niet naar de Koninginnemarkt met het idee om kunst of sieraden te kopen, ze gaan daarvoor naar de kunstbeurs. Zelfs een toeristenmarkt biedt meer mogelijkheden, omdat mensen een sieraad als een leuke souvenir zien en bereid zijn om paar tientjes hiervoor te betalen. De Koniginnemarkt is niet eens een tientjesmarkt, het is een centjesmarkt.

Sieraden verkopen op de markt was een belangrijke – misschien zelfs de belangrijkste – marketing les in mijn leven. Al heb ik niets verkocht – en de meeste deelnemers van onze markt trouwens ook niet – heb ik geen moment spijt van de deelname.We hadden ontzettend veel lol gehad.

En er was nog een ontdekking: deze knalgroene steen (dacht ik), was in het kunstlicht diep paars geworden. Ik besefte opeens wat een unieke ring het is. En mijn andere sieraden ook 🙂

7 Responses

 1. Karen

  Moedig van je om toch op de markt te staan en je hebt er een hoop van opgestoken. Leuk om je blog te vinden. Groetjes, Karen

 2. zilvera

  Dankjewel, Karen! Wat maak jij? Ook sieraden? Heb je zelf op markten gestaan?
  Ik had het nooit in mijn eentje gedurfd, maar met mijn goeie vriendin en mijn lieve man is het helemaal anders!

 3. Natalia

  Ik vind je blog heel leuk en je werk geweldig.
  Ik heb ook op een markt gestaan( in België) en heb niks verkocht, maar het was een 2dehandmarkt. Ben nu aan het kijken voor andere markten, maar het is niet zo evident!
  Groetjes
  Natalia

 4. zilvera

  Natalia, dank je wel voor de complimenten!
  Je maakt ook hele bijzondere zepen en andere natuurlijke producten.
  Ik denk dat jij niet bij 2e hands moet zijn maar meer moet kijken bij wellness-arrangementen en spirituele beurzen. Met name de laatsten.
  Ben je toevallig Oekraiense van origine?

 5. Natalia

  Nu zie ik je vraag, sorry…Nee, ik kom van Moldavië, en binnen een week gaan we naar Kiev( mijn oma woont niet ver van Oekraïne) :).
  Kom je van Oekraïne?

 6. Camille Janssen

  Jouw verhaaltje is al weer van jaren geleden. Hoe is het verder gegaan met de verkoop van je items. Ik ben ook zoekende, al verkoop ik wel via FB.

  • Zilvera

   Ik heb het nog een paar keer geprobeerd aan mensen aan te bieden die spullen op de markt verkopen. Een keer zelfs voor een goed doel (dus gratis) aangeboden. De verkopers toonden geen interesse. Ik verkoop ook weleens iets via Facebook, maar erg weinig. De markt is flink verzadigd. De sieraden die ik in het begin maakte waren minder kwaliteit dan nu en toch verkochten ze best goed. Tegenwoordig heb ik mooiere sieraden, de prijs is dezelfde en het verkoopt niet. Af en toe heb ik kortingsacties op Etsy tot 50%, maar ook deze blijven onopgemerkt.

Leave a Reply