Zilver is koel – ook bij een hittegolf

Je hoort mij zelden klagen over te warme zomers in Nederland. Maar de laatste dagen zijn de temperaturen echt te beroerd. Met name op zolder waar mijn atelier ligt bereikt de kwik al gauw 30 graden. Dat soort temperaturen zijn niet alleen belemmerend voor de creativiteit. Ze kunnen ook de eigenschappen van materialen en gereedschappen negatief beïnvloeden. Met name de houdbaarheid van zilverklei, van het rubber van polijstschijfjes en malletjes etc. Maar het zilver zelf heeft nauwelijks daaronder te lijden.

Sterker nog: volgens het esoterische leer werkt zilver – in tegenstelling tot goud – juist verkoelend. Vandaar zijn de sieraden van dit metaal populair bij jonge mensen die van zelf ‘heetbloedig’ zijn. Vrouwen boven de 50 doen juist goed om op goud over te schakelen omdat goud opwarmende werking zou hebben.

Geloof je dit of niet, maar het is bekend dat warme en koude kleuren ons subjectief warmer cq. kouder doen voelen. Dus zou de koele witte kleur van zilver verkoelend werken. Al zit het misschien tussen de oren.

Zilver is koel. Het feit is dat zilver de hoogste warmtegeleiding heeft van alle metalen. Dus: zet een zilveren lepel in de vrieskast en op een kritiek moment leg hem tegen je voorhoofd. De verkoeling komt vrijwel gelijk.

Wil je bij dit weer zilveren sieraden dragen, denk daaraan dat zilver door de reactie met zweet sneller donker wordt. Met name als je mediterrane salades met veel knoflook consumeert. Zwavel van de knoflook komt ook in je zweet terecht. Dus moeten de sieraden extra worden schoongemaakt.

Ik persoonlijk draag liever niets bij dat soort temperaturen. Ook geen sieraden 🙂

 

Leave a Reply