Zilverklei of ‘hard’ zilver? Vergelijking tussen sterling zilver en zilver uit zilverklei

Nederlandse vertaling van mijn vorige post: sterling silver compared to fine silver.

Zilverklei is fantastisch, maar niet perfect. Minder stevig, licht bekrast en vooral… duur. Eén gram gebakken zilverklei kost al gauw over 2 euro, terwijl de zilverplaat rond 1,20 euro per gram kost.
Naarmate ik meer praktijkervaring krijg, vraag ik mij bij ieder stuk af: welk materiaal zou hiervoor optimaal zijn? Mechanisch, esthetisch en economisch gezien. Mijn ervaringen heb ik opgesomd in de volgende tabel, die lang niet alle maar wel de belangrijkste keuzesituaties bevat.

Element
Zilverklei

Hard zilver

Ring: band Liefst niet, alleen als het één geheel moet worden met de top of een bijzondere vorm hebben (slang, boomtak e.d.) Zilverplaat (strips), zilverdraad rond of vierkant, schenenband
Ring: topstuk Perfect geschikt, wel de verbinding met band van tevoren bedenken Geschikt
Armbanden Alleen secties, verbonden met ogen of scharnieren, nooit een geheel armband en nooit onder mechanische spanning zetten Alle soorten armbanden
Kralen (pandora e.d.) Prima geschikt, met name als er een tekening of print op moet. Kant-en-klare kraaltjes, kralen gesoldeerd uit plaat of gerold uit draad
Hangers en oorbellen Ideaal:
1. Voor prints en afdrukken
2. Voor mallen
3. Voor 3D-beelden
Dunne worstjes, gerold uit klei of geperst uit een spuitnaald, moeten altijd worden vastgemaakt aan een ander dragend element. Ze zijn niet stevig genoeg om zonder steun in de lucht te hangen.
Zilverplaat is geschikt voor regelmatige, strakke en platte vormen en ook voor uitgesneden vormen (mits men handig is met de beugelzaag)
Vergeleken met worstjes uit zilverklei is zilverdraad veel steviger en flexibeler voor dunnere draadvormen: bloemenstengels, krullen en ook voor filigrein techniek.
Zetting voor steen Alleen voor kleinere synthetische steentjes die worden meegebakken Alle soorten zettingen
Oogjes Alleen wanneer het oogje een geheel met de rest maakt of een bijzondere vorm moet hebben om bij de rest te passen (een krulletje e.d.) Alle soorten ogen
Overige fournituren (slotjes, haakjes etc.) Niet geschikt Uitsluitend geschikt

Ik wil hierbij en kanttekening maken. Deze tabel is opgesteld door een hobbyist met alle bijbehorende technische beperkingen. Met professionele techniek, zoals graveertechniek, zijn er ook ongetwijfeld prints en afbeeldingen te maken op een zilverplaat. Ook mallen zijn perfect te gebruiken voor andere technieken zoals het gieten, alleen zijn het dan andere mallen dan voor zilverklei. Deze tabel staat open voor aanvullingen van andere mensen die ervaring hebben met zilverklei. Ik ben benieuwd.

Leave a Reply